فهرست مطالب
- قوانین حمل دارو در پروازهای خارجی اروپا
- انواع داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا (بیش از 45 مورد) + توضیحات
- استامینوفن کدئین
- روان گردان
- انواع دارو خواب آور و آرامبخش
- دیفنوکسیلات
- مورفین و متادون
- قرص و کپسول
- لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی اروپا از نوع شربت
- آمپولهایی که در فهرست داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا قرار میگیرند
- تعداد بالا از هر نوع دارو
- موارد بیشتر در لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی به اروپا
- ۹ نکته مهم برای حمل دارو در سفر به اروپا
- قوانین حمل دارو برای ویزای شینگن اروپا
- قرار دادن دارو در کیفدستی
- تهیه مجدد دارو
- احتمال ضبط
- مواد مخدر و روانگردانها برای مصارف پزشکی
- مشورت با کنسولگری کشور مقصد
- حجم مجاز داروهای مایع
- نگهداری و بستهبندی صحیح دارو
- بررسی قوانین شرکت هواپیمایی
- جمعبندی
لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی به کشورهای اروپایی، با لیست داروهای ممنوعه در ایران تفاوت دارد. این تفاوت، به دلیل تفاوت قوانین اروپا با ایران، ملاحظات سفر با هواپیما و ملاحظات مربوط به اخذ ویزای توریستی است. داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا، لیست طولانی دارند که در ادامه ذکر میکنیم. همچنین درباره نحوه حمل داروهای غیرمجاز و داروهای مجاز در سفر به اروپا، توضیح خواهیم داد.
قوانین حمل دارو در پروازهای خارجی اروپا
کشورهای اروپایی و بهویژه، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در مقایسه با دیگر نقاط جهان، قوانین حمل دارو در اروپا را بسیار جدی وضع کردهاند. البته حمل دارو در هواپیما هنگام سفر به کشورهای اروپایی، بهطورکلی ناممکن نیست. میزان سختگیری قوانین به نوع دارو بستگی دارد. معمولا داروهای خواب آور، داروهای ADHD، روان گردان، مخدر و مسکن قوی، مجاز نیستند. البته احتمالا میتوانید داروهای ضروری که به تجویز پزشک و دارای نسخه معتبر باشند را به همراه ببرید.
در بخشهای بعدی، لیست داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا را بهطور کامل بیان میکنیم. اما در مورد داروهای مجاز در سفر به اروپا باید بگوییم که اینها معمولا شامل داروهای بدون نسخه (OTC) میشوند. توجه کنید که داروهای بدون نسخه در ایران با داروهای بدون نسخه در اروپا، تفاوت دارند. مهمتر از همه، آن است که داروها را در بستهبندی اصلیشان قرار دهید و هرگز سعی در فریب ماموران بازرسی نداشته باشید.
انواع داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا (بیش از 45 مورد) + توضیحات
اینها فقط موارد کلی در لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی اروپا هستند. توصیه میشود که پس از اخذ ویزای توریستی اروپا و رزرو بلیط هواپیما، قوانین حمل دارو در کشور مقصد و شرکت هواپیمایی انتخابی را کاملا بررسی کنید. احتمال دارد که مقررات خاصی در هر مورد یا در زمانهای متفاوت، وجود داشته باشد.
استامینوفن کدئین
این دارو در ایران بسیار پرمصرف و رایج است و میتوان بدون نسخه پزشک، آن را بهراحتی از داروخانهها تهیه کرد. اما هنگام سفر هوایی به اروپا، قوانین سفت و سختی درباره آن وجود دارد. علت این مسئله را میتوان وجود ماده مخدر کدئین در دارو دانست. البته خوشبختانه جرایم سنگین مانند زندان و جریمه نقدی برای استامینوفن کدئین در نظر گرفته نمیشود.
روان گردان
همانطور که نگهداری و مصرف روان گردان در ایران با ممنوعیت و مجازاتهای جدی روبرو است، کشورهای اروپایی نیز درمورد حمل این داروها، قوانین سختگیرانهای دارند. در صورت حمل این داروها در سفر به اروپا، افراد با مجازاتهای سنگین ازجمله جریمه نقدی بالا، اعلامجرم و حتی زندان و … روبرو خواهند شد.
توجه کنید که بعضی از داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب نیز حاوی مواد روان گردان هستند. حمل آنها اکیدا توصیه نمیشود؛ اما در صورت ضرورت و تجویز پزشک، ممکن است مقدار کم از آنها مجاز باشد.
انواع دارو خواب آور و آرامبخش
بسیاری از ایرانیها به دلیل استرس روزمره، عادت دارند تا شبها انواع داروی خواب آور مانند کلونازپام، لورازپام، آلپرازولام، زولپیدم و... را مصرف کنند.
بهخصوص افرادی که دچار ترس از هواپیما یا اضطراب پرواز هستند، ممکن است بخواهند داروهای خواب آور را هنگام سفر به کشورهای اروپایی به همراه ببرند. اما این داروها جزء ممنوعترین موارد در لیست داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا به شمار میروند. برای خواب راحت درون هواپیما، توصیه میشود داروی خواب آور را چند دقیقه قبل از پرواز و پیش از ورود به گیت فرودگاه، مصرف کنید.
دیفنوکسیلات
یکی از پرمصرف ترین داروها در ایران برای رفع اسهال و مشکلات مربوط به آن است. مسافران تمایل دارند تا دیفنوکسیلات را در سفر هوایی به اروپا همراه خود داشته باشند؛ زیرا تغییر محیط، آبوهوا یا تغذیه متفاوت در کشور جدید، ممکن است آنها را دچار مشکل کند. اما این دارو جزء لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی اروپا به شمار میرود. همراه داشتن آن عواقبی مانند جریمه و عدم امکان ورود به کشور مقصد را خواهد داشت.
مورفین و متادون
متادون، هم خود اعتیاد آور است و هم گاه بهعنوان قرص ترک اعتیاد توسط پزشکان تجویز میشود. بنابراین، بعضی از مسافران نیاز دارند تا آن را به همراه ببرند؛ اما بدون نسخه پزشک، امکان حمل آن در سفر هوایی به اروپا وجود ندارد. جریمه نقدی و حتی زندان، از پیامدهای حمل متادون هستند. این مسئله درمورد ترامادول نیز صدق میکند. این داروها بهطورکلی در ایران نیز ممنوع و غیرمجاز است.
مورفین، چه بهصورت قرص و چه آمپول، در همه کشورهای دنیا بهویژه کشورهای اروپایی، قوانین سختگیرانهای دارد. در ایران، حتی پزشکان آن را بهسختی میتوانند تهیه کنند. این مسکن بسیار قوی که از مهمترین داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا است، فقط با نسخه معتبر پزشک و با هماهنگی مسئولان فرودگاه قابلاستفاده خواهد بود.
قرص و کپسول
متیل فندیت، نالوکسان، دی هیدروبلزپریدول و پنتازوسین، رایجترین قرص های ممنوعه در پرواز خارجی هستند. همچنین قرص های فلوکستین، زین، اگزازپام، آسپرین کدئینه، بی پریدین، فنوباربیتال، رمیون، آمانتادین (کپسول)، آمی تریپتیلین و فلوفنازین نیز محدودیتهای جدی دارند.
لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی اروپا از نوع شربت
مهمترین شربت های غیرمجاز در پرواز خارجی شامل اپیوم، هیدروکسی زین، دکسترومتورفان و دکسترومتورفان پی میشوند. همچنین نسخه شربتی قرص ها و داروهایی که بالاتر ذکر شد، ممنوع هستند.
آمپولهایی که در فهرست داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا قرار میگیرند
علاوه بر نسخه آمپولی بعضی از قرص ها و شربتهایی که قبلتر گفته شد، این آمپول ها نیز از داروهای ممنوعه در سفر به اروپا به شمار میروند:
- تالامونال
- الفتانیل
- پتیدین
- کتامین
- دیازپام
- هالوپریدول
- پروپوفول
- میدازولام
- آتراکوریم
تعداد بالا از هر نوع دارو
هر دارویی، حتی داروهای بدون نسخه و داروهای مجاز در سفرهای خارجی، اگر به تعداد زیاد یا حجم بالا توسط مسافر حمل شوند، ممکن است حکم قاچاق داشته باشند. بنابراین، هر دارویی با تعداد یا حجم بالا، جزء داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا خواهد بود.
مسافران میتوانند داروهای مجاز یا داروهای نسخه دار را فقط به اندازه کافی برای دوره اقامت خود به همراه ببرند. برای مثال، اگر ویزای توریستی اروپا را دارید، فقط میتوانید داروی کافی برای مدت اقامت ۳۰ تا ۹۰ روزه را حمل کنید.
موارد بیشتر در لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی به اروپا
اگر طبق دستور پزشک، نیاز دارید تا موارد زیر را در سفر به کشورهای اروپایی به همراه ببرید، حتما نسخه پزشک و ترجمه انگلیسی آن را از قبل آماده کنید. همچنین هماهنگیهای را لازم را با مسئولان ذیربط به عمل آورید:
- آمپول تری فلوپرازین
- تری هگزیفنیدیل
- فنی تونین کمپاند
- کلردیازپوکساید
- مپروبامات
- کلدینیوم سی
- آترین تری هگزوفنیدیل
- تمازپام
- پنتازوسین
- استازولام
- باربیتالها
۹ نکته مهم برای حمل دارو در سفر به اروپا
علاوه بر توجه به لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی به اروپا، ۹ نکته دیگر درباره نحوه حمل، مجازاتهای احتمالی، داروهای مایع و … وجود دارد که بسیار مهم هستند.
قوانین حمل دارو برای ویزای شینگن اروپا
بارها پرسیده شده است که برای حمل دارو، شرایط ویزای شینگن چیست؟ دارندگان این ویزا، تا حدودی شرایط راحتتری برای حمل دارو از مبدا کشورهای شینگن به مقصد منطقه شینگن اروپا دارند. طبق بند ۷۵ توافقنامه اجرایی شینگن، آنها میتوانند بهجز دارا بودن نسخه پزشکی، از طریق دیگری نیز اقدام کنند.
افرادی که برای اخذ ویزای شینگن اروپا اقدام کردهاند، میتوانند از داروخانههای کشورهای شینگن، «مدرک پزشکی شینگن» را برای حمل داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا بگیرند. این مدرک معمولا نهایتا تا ۳۰ روز اعتبار دارد.
قرار دادن دارو در کیفدستی
حتیالامکان، داروها را در چمدان نگذارید و آنها را همراه با نسخه معتبر، داخل کیفدستی خود حمل کنید. بدین ترتیب، در صورت نیاز به بازرسی داروها توسط ماموران، فورا امکان نشان دادن آنها را خواهید داشت. همچنین، داروها در دسترس خواهند بود و میتوانید بهراحتی آنها را مصرف کنید.
تهیه مجدد دارو
اگر داروی شما در دوره سفر به اتمام رسید و نیاز ضروری به مصرف آن داشتید، نمیتوانید در کشور جدید آن را با نسخه قبلی بخرید. شما باید به یک پزشک معتبر یا ارائهدهنده خدمات پزشکی در حوزه EU یا EEA مراجعه کنید. سپس از او بخواهید که داروی موردنظر را با بررسی وضعیت بیماری شما، تجویز کند. همچنین اگر نتوانستید بعضی از داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا را با خود ببرید، میتوانید خرید دارو را مجددا به همین صورت در کشور مقصد انجام دهید.
احتمال ضبط
اگر داروهای بدون نسخه و بدون علت منطقی یا مواد مخدر و روان گردان و... به همراه داشته باشید، احتمال زیادی وجود دارد که افسران مرزی آنها را ضبط کنند. همچنین، ممکن است جرایم و مجازاتهایی را برای شما در نظر بگیرند.
مواد مخدر و روانگردانها برای مصارف پزشکی
در صورت داشتن نسخه معتبر، میتوانید هر نوع ماده مخدر و روان گردان گیاهی را فقط به مقدار مناسب برای مصارف پزشکی به همراه بیاورید.
مشورت با کنسولگری کشور مقصد
به دلیل قوانین خاص هر کشور و احتمال تغییر قوانین حمل دارو در اروپا، حتما توصیه میشود که ابتدا بهطور کامل از قوانین کشور مقصد اطمینان حاصل کنید. این کار با بررسی وبسایتهای معتبر دولتی یا دریافت مشاوره از سفارت و کنسولگری کشور موردنظر درباره لیست داروهای ممنوعه در پرواز خارجی، امکانپذیر است.
حجم مجاز داروهای مایع
داروهای بدون نسخه که حالت مایع یا اسپری دارند، معمولا حداکثر تا حجم ۱۰۰ میلیلیتر درون چمدان و کیف قابلحمل هستند. البته ممکن است قوانین شرکت های هواپیمایی در این مورد، اندکی با هم متفاوت باشد. درمورد داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا که به حالت مایع هستند و نسخه پزشکی معتبر دارند، گاه میتوان حجمهای بالاتر را نیز حمل کرد.
نگهداری و بستهبندی صحیح دارو
داروها را حتما در بستهبندی اصلی و اولیهشان قرار دهید. اگر ماموران هنگام بررسی، پی ببرند که داروها با ظرفشان مغایرت دارند یا در ظرف نامناسبی هستند، به شما شک میکنند. آنگاه به دلیل فریب ماموران، مشمول انواع مجازات میشوید یا دستکم معطل خواهید شد و از پرواز و امور دیگر، بازمیمانید.
همچنین به شرایط نگهداری دارو توجه داشته باشید. بعضی از داروها باید فقط در دماهای خاصی نگهداری شوند تا فاسد نشوند و کارایی خود را حفظ کنند. داروها را به نحوی در کیف بگذارید که احتمال شکستن، ریختن یا خرد شدن آنها، به حداقل برسد. تهیه مجدد دارو در کشف مقصد، ممکن است با مشکلات فراوان و هزینه بالا همراه باشد.
بررسی قوانین شرکت هواپیمایی
علاوه بر قوانین کشورها، شرکت های هواپیمایی ممکن است مقرراتی برای حمل انواع قرص، آمپول و شربت دارویی داشته باشند. قوانین ایرلاینها نیز در اینکه که چه قرص هایی در فرودگاه ممنوع است، تاثیر دارد.
جمعبندی
مقدار معقول از همه داروهای بدون نسخه (طبق قوانین اروپا و نه ایران) معمولا در سفر هوایی به اروپا، قابلحمل و مجاز هستند. البته حمل داروهای غیرمجاز در سفر به اروپا (شامل داروهای نیازمند به نسخه، مواد روان گردان، مخدرها و...) انواع مجازات مانند ضبط دارو، جرایم نقدی و حتی حبس و زندان را در پی خواهد داشت. هنگام سفر با هواپیما به اروپا، میتوانید داروهای غیرمجاز را فقط با نسخه معتبر پزشکی و ترجمه آن به همراه ببرید.