- تاریخچه چهارشنبه سوری
- معنای لغوی "چهارشنبه سوری"
- آداب و رسوم مراسم چهارشنبه سوری در ایران باستان
- آیینهای چهارشنبه سوری در شهرهای مختلف ایران
- تبریز
- اصفهان
- کردستان
- آیینهای فرعی و خاص مراسم چهارشنبه سوری
- کوزهشکنی
- آجیل مشکلگشا
- قاشقزنی
- مراسم چهارشنبه سوری در سایر نقاط ایران
- جمعبندی
چهارشنبه سوری یکی از جشنهای باستانی ایران است که با شور و هیجان خاصی در سراسر ایران برگزار میشود. این مراسم، در غروب شب آخرین سهشنبه سال و پیش از چهارشنبه آخر سال، آغازی است برای شادی و نویدبخش آغاز بهار. در این مقاله به تاریخچه مراسم چهارشنبه سوری، معنای لغوی و آیینهای خاص چهارشنبه سوری پرداخته و به بررسی رسوم خاص این شب در مناطق مختلف ایران میپردازیم.
تاریخچه چهارشنبه سوری
تاریخچه چهارشنبه سوری به دوران باستان بازمیگردد و بهعنوان یکی از کهنترین آیینهای ایرانی، دارای ریشههای عمیق در فرهنگ ایران است. این جشن در نوشتههای ابوبکر محمد بن جعفر نرشخی در کتاب "تاریخ بخارا" و همچنین در شاهنامه فردوسی ذکر شده است. مردم در این شب آتش برپا میکنند و به نشانه دور شدن بدیمنیها و استقبال از خوشبختی، از روی آن میپرند.
معنای لغوی "چهارشنبه سوری"
اصطلاح "چهارشنبه سوری" از دو واژه تشکیل شده است: "چهارشنبه" که به نام روز هفته اشاره دارد و "سوری" که به معنی سرخ و روشن است. این ترکیب به خوبی نمایانگر ماهیت اصلی این جشن، یعنی روشن کردن آتش و استقبال از سرخی و گرمای بهار، است.
آداب و رسوم مراسم چهارشنبه سوری در ایران باستان
مراسم چهارشنبه سوری از دوران باستان شامل گردآوری هیزم، برپا کردن آتش، و پریدن از روی آن بوده است. همچنین این مراسم نمادین به دعا و نیایش با شعر "زردی من از تو، سرخی تو از من" همراه میشود. هدف از این دعا، انتقال بیماریها و ناراحتیهای جسمی و روحی به آتش و استقبال از شادابی و سرزندگی است.
آیینهای چهارشنبه سوری در شهرهای مختلف ایران
آیینهای چهارشنبه سوری در سراسر ایران با تنوعی زیبا برگزار میشود. هر شهر و دیار با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم محلی خود، مراسم خاص و جذابی را برای این شب باستانی تدارک میبیند. از پریدن از روی آتش و خواندن شعرهای سنتی تا تهیه غذاهای مخصوص و برگزاری جشنهای خیابانی، همه و همه جلوههای متنوعی از این جشن کهن هستند.
تبریز
در تبریز، مراسم با افروختن آتش و پریدن از روی آن آغاز میشود. این شب برای مردم تبریز به نام "آخیر چرشنبه" شناخته میشود و در کنار این مراسم، آیینهای ویژهای مانند خرید "چارشنبه یمیشی" (آجیل چهارشنبه سوری) و "چهارشنبه لیق" (هدیهای مخصوص داماد) انجام میشود.
اصفهان
در اصفهان، مردم این شب را "چهارشنبه سرخی" مینامند و در آن مراسم پریدن از روی آتش، قاشقزنی، فالگوش ایستادن و کوزهشکنی را برگزار میکنند. هرکدام از این آیینها دارای معنای خاصی بوده و نشانهای از فراغت از سال گذشته و خوشامدگویی به سال جدید است.
کردستان
مردم کردستان با آیینهای خاصی از جمله سوزاندن اسپند و تخممرغ شکنی، این جشن را گرامی میدارند. در این منطقه، خانوادهها به طبیعت میروند و با آتشبازی و برپایی جشن، مراسم چهارشنبه سوری را به زیبایی جشن میگیرند.
آیینهای فرعی و خاص مراسم چهارشنبه سوری
علاوه بر آداب و رسوم رایج چهارشنبه سوری، آیینهای فرعی و خاص بسیاری در مناطق مختلف ایران برگزار میشود. از جمله این آیینها میتوان به فال گوش ایستادن، کوزه شکنی، قاشقزنی، شال اندازی و رسمهای محلی دیگر اشاره کرد. هر یک از این آیینها ریشه در باورها و اعتقادات مردم آن منطقه دارد و نشاندهنده تنوع فرهنگی غنی ایران است.
کوزهشکنی
کوزهشکنی یکی از آیینهای مهم چهارشنبه سوری است. در این مراسم، کوزهای را که ممکن است حاوی زغال، نمک، و سکه باشد، از بالای پشتبام به کوچه پرتاب میکنند. این عمل نمادی است از از بین بردن بدیُمنیهای سال گذشته و ایجاد فضایی برای شادکامی در سال جدید.
آجیل مشکلگشا
پس از پایان آتشافروزی، اهل خانه دور هم جمع شده و آجیل مشکلگشا مصرف میکنند. این آجیل شامل دانههای نباتی بو دادهای است که با اعتقاد به رفع کینه و حسادت و ایجاد مهربانی خورده میشود.
قاشقزنی
در این رسم که بین جوانان رواج دارد، دختران و پسران پارچهای روی خود میکشند و با قاشق و ظرفی به در خانههای اقوام و همسایگان میروند و منتظر دریافت هدیهای میشوند. این عمل به نوعی شباهت به هدیهگیری کریسمس دارد و با هدف شادکامی انجام میشود.
مراسم چهارشنبه سوری در سایر نقاط ایران
مراسم چهارشنبه سوری در مناطق مختلف ایران با تفاوتهایی برگزار میشود. در برخی شهرها، مردم به چهارشنبه بازار میروند و در بعضی نقاط، فردای آن روز را به خانهتکانی اختصاص میدهند. در شیراز، آش رشته پخته و برای همسایهها فرستاده میشود.
جمعبندی
مراسم چهارشنبه سوری بهعنوان یکی از مهمترین جشنهای باستانی ایران همچنان با قدرت در فرهنگ ایرانی حفظ شده است. این جشن نمایانگر پیوند عمیق ایرانیان با طبیعت و تلاش آنها برای ورود به سال نو با انرژی و خوشبختی است. آیینهای مختلف چهارشنبه سوری، از قاشقزنی و کوزهشکنی تا آجیل مشکلگشا و مراسم آتشبازی، همگی نمادهایی از شادی، همبستگی و امید به زندگی بهتر در سال جدید هستند.