فهرست مطالب این مقاله
آشنایی با ورکانه
روستای ورکانه در همدان مهد تاریخ و تمدن ایران زمین، یکی از شهرهای بزرگ و پرجمعیت ایران واقع شده است. این روستای زیبا در دامنهی کوههای الوند قرار دارد و به دلیل موقعیت مکانی و کوهستانی بودن، سردسیر و دارای آب و هوای مطبوع و سرشار از جاذبههای طبیعی است. روستای ورکانه یکی از روستاهای کهن و باستانی همدان بهشمار میرود و اماکن تاریخی فراوانی دارد. خرید تور همدان از آرامش سفر
روستاهای همدان
در اطراف شهر زیبای همدان روستاهای فراوانی قرار دارند که برای علاقهمندان به طبیعت و روستاگردی میتوانند گزینهی مناسبی باشند. چندتا از زیباترین روستاهای همدان عبارتند از: روستای کاج، روستای پبروز، روستای اکنلو، روستای اشتران، روستای ملحم دره، روستای علیصدر، روستای حبشی و خیلی روستاهای زیبا و بینظیر دیگر. یکی از مهمترین و زیباترین و در عین حال خاصترین روستاهای همدان، روستای ورکانه است که در این مقاله قصد داریم به طور مفصل راجع به آن توضیح دهیم.
روستای ورکانه همدان
این روستا در حدود بیست کیلومتری شهر همدان واقع شده است. روستایی بسیار زیبا و خاص است، از این نظر که لقب روستای رنسانسی ایران و روستای اروپایی ایران به آن اختصاص دارد. روستای ورکانه همدان تماماً از سنگ بنا شده است، خانه های سنگی، خیابانهای سنگفرش و معماری منحصر به فرد باعث شده تا این روستا چنین القابی را به خود اختصاص دهد. مصالح به کار برده شده در این روستا سنگ و چوب و بتن هستند و خانههای این روستا به صورت چسبیده و کنار هم بنا شدهاند. نظام حاکم بر روستا مثل زمانهای قبل، نظام ارباب رعیتی است، ولی با این تفاوت که بزرگان و ریش سفیدان روستا حکم اربابان را دارند و به هنگام تصمیمگیریهای مهم نظر آنها از بقیه مهمتر است.
هنگام قدم زدن در کوچه پس کوچههای روستای ورکانه گویی به یکی از شهرهای اروپایی گام گذاشتهاید. شهرهایی که مشابهشان را اکثراً در فیلمهای کلاسیک دیدهایم. ترکیب زیبای سرسبزی طبیعت و زمینهای کشاورزی با رنگ سنگی و زیبای روستا، ما را یاد کارتونهای دوران کودکی میاندازد. روستای ورکانه همدان همچنین در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد. فصل تابستان بهترین فرصت برای دوستداران طبیعت و روستاگردی است تا به روستای ورکانه همدان سفر کنند؛ زیرا در این زمان روستا بهترین و مناسبترین آبوهوا را دارد. مردم روستا از اشعار باباطاهر و بیاتیهای آذری به همراه موسیقی عاشیقی، در شادیهای خود استفاده میکنند. سربازی و سهپا نوعی موسیقی محلی است که در میان مردم روستای ورکانه متداول است. گویش مردم این روستای زیبا لری است.
مشاغل مردم در روستای ورکانه
مثل هر روستای دیگری، مردم روستای ورکانه برای کسب درآمد، کشاورزی و باغداری میکنند؛ محصولاتی مانند: لوبیا، جو و انواع دیگر حبوبات و همچنین میوههای مختلف مثل: سیب، زردآلو، گردو، آلبالو و غیره را در زمینها و باغات خود پرورش میدهند. یکی دیگر از کارهای روستاییان اهل ورکانه، دامداری است که از این طریق هم انواع محصولات لبنی را وارد بازار میکنند.
جاذبههای گردشگری روستای ورکانه همدان
روستای ورکانه دارای جاذبههای طبیعی و گردشگری و تاریخی و همچنین مذهبی فراوانی است که به چند مورد اشاره می کنیم.
ساختمان مسجد روستا در بافت قدیمی
روستای ورکانه همدان فقط یک مسجد دارد و آن هم در محله درب مسجد قرار دارد. مسجد نو ساز با محله قدیمی یک پارادوکس عجیب ایجاد کرده است. برخلاف معماری روستا که از سنگ است، معماری مسجد روستا از آجر و مصالح جدید ساخته شده است. درون مسجد کاملاً ساده است و یک محراب کوچک دارد که با کاشیهای زیبایی به روش سنتی تزیین شده است.
امامزاده غیب
یک مکان زیارتی و مقدس در روستای ورکانه همدان وجود دارد که امامزاده غیب نام دارد. این امامزاده در محلهی درب مسجد واقع شده و برای مردم روستا بسیار محترم و مقدس است. آخر هفته ها محوطهی امامزاده غیب مملو از زیارتکنندگان میشود.
گورستان عجیب روستای ورکانه همدان
یک گورستان ساده در روستای ورکانه قرار دارد که شبیه همهچیز است جز گورستان. این قبرستان در واقع هیچ سنگ قبری ندارد، و همین سادگی باعث متمایز بودن آن نسبت به دیگر گورستانها شده است.
قلعه مهری خانم روستای ورکانه همدان
قلعه مهری لیلی ارباب روستا و پرورشدهنده اسبهای اصیل ایرانی و عربی نیز در ناحیه جنوبی روستای ورکانه و در کنار کوهپایه سرسبز بنا شده است. روستای ورکانه از این قلعه کاملاً رویت میشود و مشرف به آن است. بازدید از این قلعه تاریخی و کسب اطلاعات در مورد مهری لیلی و خدماتی که به مردم روستایی ارائه میکرد نیز خالی از لطف نیست. مهری لیلی و همسرش به مردم روستای ورکانه و روستاهای مختلف در استانهای همجوار همدان خدمات فراوانی ارائه کردند. کمکهای آنها حتی به خوزستان حتی در زمان قحطی و نبود غذا، ایشان انبارهای خود را در اختیار مردم قرار دادند و جان خیلی از کودکان و زنان و مردان را نجات دادند. به همین دلیل مهری لیلی یا مهری خانم مورد احترام مردم روستا است.
اصطبل پرورش اسب مهری لیلی
در نزدیکی و حدود دو کیلومتری روستای ورکانه بقایای اصطبلی از زمان پیش از انقلاب قرار دارد. در آن زمان این اصطبل مرکز پرورش اسبهای دربار بوده است. مهری لیلی دختر نقی خان قراگوزلو، ارباب و خان روستا بوده است. از آنجا که نظام روستای ورکانه به صورت ارباب رعیتی بود، عنوان اصطبل هم به افتخار دختر خان، به نام مهری لیلی شهرت یافت. این محل همچنان مکانی برای پرورش اسب است و گردشگران میتوانند در آنجا هم از جاذبه تاریخی روستا لذت ببرند و هم تجربه اسب سواری را کسب کنند.
محلههای روستای ورکانه همدان
روستای ورکانه همدان از چندین محله که در کنار هم قرار گرفتهاند، تشکیل شده است. هر محله شامل بناهای قدیم و جدید و هر کدام شامل چندین واحد مسکونی است که در همسایگی هم قرار گرفتهاند.
محله عباس آباد
این محله جزو مناطق جدید و تازه بنیان روستا محسوب میشود. یک آسیاب زیبا و یک نانوایی در این محله قرار دارند.
محله کردها
در ضلع شرقی روستا محلهای به نام محلهی کردها قرار دارد. یک منطقه به نام خرمنجا یا خرمنی نیز در دل محله کردها جای گرفته است. در روستای ورکانه تنها یک مدرسه وجود دارد که آن هم در محله کردها واقع شده است.
محله درب مسجد
قدیمیترین محله روستا همین محله درب مسجد است که در بخش ورودی روستا قرار دارد، و اماکنی چون: مسجد، مخابرات و حمام را در خود جای داده است.
طبیعت روستای ورکانه همدان
طبیعت زیبای روستای ورکانه چشم هر بینندهای را خیره میکند. در روستای ورکانه درههای قشنگی شکل گرفتهاند که دیدن کردن از آنها خالی از لطف نیست.
– دره سوبلاغ
– جن دره
– دره تخته سنگ
– دره خان
نمونهای از درههای دیدنی روستای ورکانه همدان هستند. همچنین قرار گرفتن روستا در میان کوههای سرسبز در بهار و تابستان و داشتن چشمههای جوشان که از کوه سرازیر میشوند، آنجا را تبدیل به یک مکان رویایی برای گردشگران میکند.
غذاهای روستای ورکانه
بعد از بازدید از مناطق گردشگری روستای ورکانه بد نیست که غذاهای متنوع این روستا را هم امتحان کنید. انواع کباب، انواع آبگوشت و انواع آش نظیر آش واره، آش جو، آش اوماج، آش پلته و آش ترخینه نمونهای از انواع آش در روستای ورکانه همدان هستند.
آب و هوای روستای ورکانه همدان
هوای خنک و مطبوع با طبیعت جذاب در تابستان و هوای سرد و خشن و سوزناک در زمستان، از ویژگیهای آبوهوای روستای ورکانه همدان است. این نوع آبوهوا به دلیل قرارگیری روستا در کوهستان است.
خصوصیات و ویژگیهای روستای ورکانه همدان
این روستا دارای خصوصیات منحصر به فردی است که آن را از دیگر روستاهای همدان متمایز میکند. معماری سنگی روستا اولین چیزی است که نظر گردشگران را جلب میکند. بعد از انتخاب روستای ورکانه به عنوان لوکیشن سریال علیالبدل، تلاشهای زیادی برای زیباسازی و ترمیم روستا انجام شد. نصب چراغهای مخصوص در کنار دیوارهای سنگی، نمای زیبایی در شب به روستا میدهد. همچنین روستا از نظر نظافت و بهداشت فوقالعاده است و این امر به زیبایی روستا اضافه میکند. پرورش باغات سیب و بادام و زردآلو نیز در کنار داشتن جاذبهی گردشگری، به عنوان منبع درآمد مردم روستا بهشمار میرود.
در روستای ورکانه کجا باید اقامت کرد
اقامتگاههایی در نزدیکی روستای ورکانه ساخته شدهاند تا دوستداران به روستاگردی بتوانند در آنجا اقامت کنند. همچنین برخی از این اقامتگاههای بومگردی بین روستا و شهر قرار دارند که امکان تردد را بین شهر و روستای ورکانه آسانتر میکنند.
موقعیت روستای ورکانه همدان
روستای ورکانه در محدوده بیست و پنج کیلومتری شهر همدان قرار دارد. این روستا دامنه جنوبی زاگرس و در یک منطقه کوهستانی واقع شده است. روستای ورکانه از غرب به روستای سیمین، از شرق به کوه قرهداغ، از شمال شرقی به کوه سردره، از جنوب غربی به کوه سرخبلاغ، و از جنوب شرقی به دره قشلاق و دره بارانی منتهی میشود.
مسیر رسیدن به روستای ورکانه همدان
در جاده همدان به سمت ملایر، یک انشعاب وجود دارد که راه رسیدن به روستای ورکانه است. در این مسیر باید از سد اکباتان و روستاهای علیآباد و یلفان و شمسآباد رد شوید تا به جاده ورکانه برسید، و از آنجا وارد روستای ورکانه میشوید. مسیر و جادههای منتهی به روستای ورکانه خود دارای چشمانداز و مناظر زیبایی هستند که باید به عنوان یک محور توریستی معرفی شوند.
کلام آخر
زندگی در دامان طبیعت همیشه همراه با آرامش است. گاهی لازم است برای فرار از زندگی ماشینی و آلودگی شهرها، به روستاها و طبیعت پناه ببرید. هیچ چیز مثل طبیعتگردی و روستاگردی نمیتواند روحیه و حال انسان را تغییر دهد، و کجا بهتر از روستای ورکانه که همهی خصوصیات یک سفر خوب را دارا میباشد.