فهرست مطالب این مقاله
تاریخچه تئاتر شهر تهران
شهر تهران به عنوان پایتخت کشور ایران دارای مکانهای فرهنگی و دیدنی زیادی است، که سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. یکی از این معروفترین این مکانها، تئاتر شهر تهران است. تئاتر شهر تهران در گذشته یکی از تفرجگاههای مردم تهران قدیم محسوب میشد و به نام کافه شهرداری شهرت داشت. این بنا به دستور فرح دیبا ( همسر محمدرضا پهلوی ) در سال ۱۳۵۱ ساخته و مکانی تخصصی برای تماشای نمایش شد. احداث این ساختمان از سال ۱۳۴۶ به دست یکی از نامآورترین معمارهای ایران به نام «امیرعلی سردار افخمی» که شاگرد استاد «هوشنگ سیحون» بود، آغاز شد. شرکت در تور تهرانگردی آرامش سفر
معماری تئاتر شهر تهران
معماری خاص تئاتر شهر تهران با گنبد نیمه مدور و ستون های قرینه، یکی از زیباترین معماریهاست. این ساختمان سالانه میزبان تعداد زیادی از علاقمندان به تئاتر است و تئاترهای فاخری را روی صحنه دارد، که این خود یکی دیگر از عوامل جذب بازدیدکننده از این مکان زیبا است. تئاتر شهر در ظاهر به ساختمان «تالار بکمن» در انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا شباهت دارد.
وقتی ساختمان تئاتر شهر تهران را میبینید، ایران و تمدن باستانیاش را بهخاطر میآورید. آقای افخمی برای طراحی ساختمان از ساختمانهای مدرن و اشکال دایره الهام گرفتهاند. ستونهای تماشاخانه به شکل قرینه هستند و ستونهای تخت جمشید به یاد میآورند. نشانههای معماری دوره ایلخانی در ساختمان به چشم میآید. گنبد نیم مدور بالای ساختمان و ستونهای باریک اطراف ساختمان بسیار زیبا طراحی شدهاند. کاشیکاریهای داخل تئاتر شهر تهران هنر دست استاد حسین کاشیتراش است. طراحی دایره شکل تئاتر یادآور آمفی تئاتر رم است و تماشای نمایش بیشباهت به حضور در ورزشگاه نیست.
محدوده جغرافیایی تئاتر شهر تهران
تئاتر شهر تهران در محدوده تقاطع خیابانهای ولیعصر و انقلاب و در کنار پارک دانشجو قرار گرفته است. تئاتر شهر بهخاطر نزدیک بودن به دانشگاه تهران و کتابفروشیهای خیابان انقلاب، دارای وجهه فرهنگی شده است. تئاتر شهر تهران در قلب شهر تهران و در یکی از پرازدحامترین و شلوغترین منطقه تهران واقع شده. درواقع تئاتر شهر قلب تپنده شهر تهران محسوب میشود.
مجموعه ساختمانی تئاتر شهر تهران
سالن اصلی تئاتر شهر ۵۷۹ نفر است. مجموعه تئاتر شهر دارای چندین سالن نمایش از جمله: تالار اصلی در طبقه همکف و تالارهای چهارسو، قشقایی، سایه و پلاتو در طبقه زیرین است. دیگر امکانات این مجموعه شامل: فروشگاه کتاب و کافه تریا و نیز کتابخانه تخصصی و مرکز اسناد هنرهای نمایشی کشور که در طبقه چهارم قرار دارد، میشود، و نیز دارای یک تالار کنفرانس با عنوان تالار مشاهیر تئاتر ایران است که در سال ۱۳۸۶ به تئاتر شهر اضافه شد که این تالار میزبان میزگردها، نشستهای تخصصی و رسانهای و جلسات نمایشنامهخوانی گروهها و هنرمندان نمایشی داخلی و خارجی که در رویدادهای نمایشی کشور شرکت میکنند، است.
تئاتر شهر تهران پیش از انقلاب زیر نظر رادیو و تلویزیون بود و پس از انقلاب تحت سرپرستی وزارت فرهنگ و ارشاد قرار گرفت. اگر شما از هنرجویان هنر، نجاری و خیاطی هستید خوب است بدانید که کتابخانهای تخصصی در تئاتر شهر تهران قرار دارد که میتواند مورد علاقه شما باشد.
تالار اصلی دارای تجهیزات یک سالن حرفهای برای نمایش است، که شامل: صحنه گردان الکتریکی، آسانسور دکور، سیستم آویزهای بالارونده برای دکور، دهانه متحرک صحنه، پرده و امکانات سینمایی و دستگاههای کنترلکننده است. سالن اصلی دارای یک ورودی با دو در با پوشش آکوستیک است تا از ورود صدای سالن انتظار به سالن نمایش جلوگیری کند.
ساخت این مدل سالنها در زمان ناصرالدین شاه قاجار آغاز شده است. ناصرالدین شاه بعد از سفر به فرانسه و انگلیس و دیدن سالنهای نمایش و اپرای این شهرها، دستور داد تکیه دولت را به شکل دایرهای بسازند، که شبیه به سالن اپرای پاریس است. در ساخت تئاتر شهر مانند دیگر معماریهای ایرانی از آجرنما و ترکیب آن با کاشی فیروزهای و سبز استفاده شده است.
فضای خارجی تئاتر شهر تهران
ساختمان تئاتر شهر در کنار پارک دانشجو واقع شده است. علاوهبر نمایشهایی که در داخل سالن اجرا میشود، در زمانهایی از سال، در مقابل ساختمان تئاتر شهر، نمایشهای خیابانی و تعزیه اجرا میشود و علاقمندان زیادی دارد. تئاتر شهر از میزبانهای اصلی جشنواره تئاتر فجر نیز شمرده میشود.
با توجه به اینکه تئاتر شهر تهران یکی از ساختمانهای تاریخی بهشمار میرود، اما بازدید از آن برای عموم آزاد نیست و فقط با تهیه بلیت نمایش میتوان از داخل آن دیدن کرد. تئاترهای خوبی که در این مکان به روی صحنه میرود یکی از عوامل جذب بازدیدکنندگان تئاتر شهر است.
تئاتر شهر، گنجی در مرکز شهر
تئاتر شهر در مرکز شهر تهران، خیابان ولیعصر، که اکثر کتابفروشیها و دانشگاههای مهم تهران در آن محدوده قرار دارد، واقع شده است. نزدیکی این بنا به خیابان اصلی شهر، توجه همه را به خود جلب میکند. نورپردازیهای ساختمان در شب جلوه خاصی را به آن میبخشد و چشمها را خیره میکند. علاوهبر هنردوستان که به دلیل بزرگترین مرکز تئاتر کشور به این مکان برای بازدید میآیند، بازدیدکنندگان دیگر هم به دلیل معماری خاص و چشمنواز آن به سوی این بنا جذب میشوند.
حوض و فوارههای جلو ساختمان تئاتر شهر تهران یکی دیگر از دلایل جذب تماشاکنندگان میشود. در روز فوارهها به کار میافتند و در روزهای گرم باعث خنکی فضای اطراف میشود. پارک دانشجو که در جوار تئاتر شهر قرار دارد، در هویت مستقل این ساختمان تأثیر چندانی نداشته است. به دلیل نزدیک بودن ساختمان به خیابان، نگاه اول به ساختمان جلب میشود نه به پارک.
تئاتر شهر به عنوان یک نماد در شهر تهران عمل میکند و آرزوی خیلی از هنرمندان و هنردوستان، لمس دیوارها و دیدن صحنه این ساختمان باعظمت است، که با رعایت اصول بازدید از این بنا میتوانند از آن دیدن کنند.
بازدید از تئاتر شهر تهران
همانطور که در همین مقاله ذکر شد، بازدید از داخل ساختمان تئاتر شهر به راحتی ممکن نیست. بازدیدکنندگان باید بلیت تهیه کنند و در کنار تماشای نمایشهای خوبی که در این سالن اجرا میشود، از معماری داخلی زیبای این ساختمان مدور لذت ببرند. هزینه بازدید از مجموعه بستگی به ساعت اجرای نمایشها و ساعت بازدید هم بستگی به ساعت اجرای نمایشها در این سالن دارد.
محوطه بیرونی تئاتر شهر با حوض و فواره، سرشار از حس زندگی ست. عصر میتواند بهترین وقت برای بازدید از تئاتر شهر تهران و محوطه زیبای بیرونی آن است، مردم در حال رفت و آمد تماشایی هستند. سالن اصلی بالاترین قیمت بلیت را دارا میباشد. قیمتها در هر سالنی متفاوت است و در رابطه با نمایشها میتواند براساس نمایشی که روی صحنه است، کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد. برای تماشای تئاتر شهر و معماری آن هزینه کمی باید پرداخت کنید و در کنار آنها یک نمایش تئاتر خوب هم ببینید.
مراکز تفریحی و رفاهی اطراف تئاتر شهر تهران
هتلها و مراکز رفاهی و رستورانهای فراوانی در اطراف تئاتر شهر قرار دارد، که برای رفاه حال هموطنان و گردشگران تهرانی و شهرستانی که برای بازدید از شهر تهران و مکانهای دیدنی و تاریخی آن که ساختمان تئاتر شهر یکی از این مکانهاست، فراهم شده است.
از این مراکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هتلهایی که در اطراف تئاتر شهر تهران قرار دارند:
– هتل اسپیناس ( ۱.۲ کیلومتر)
– هتل بوتیک حنا (۱.۵ کیلومتر)
– هتل هویزه (۱.۶ کیلومتر)
– هتل رودکی (۱.۸ کیلومتر)
– هتل پرستو (۲ کیلومتر)
– هتل آپارتمان رازی (۲ کیلومتر)
رستورانها و کافههایی که در اطراف تئاتر شهر تهران قرار دارند:
– کافه رستوران بوفالو (۱۰۰ متر)
– کافه رستوران ریرا (۱.۲ کیلومتر)
– رستوران امرداد (۱.۵ کیلومتر)
– رستوران وزیری (۱.۸ کیلومتر)
جاهای دیدنی دیگری نیز اطراف تئاتر شهر تهران قرار دارند که میتوان از آنها دیدن کرد و لذت برد. از جمله این مکانها میتوان به موارد زیر اشاره کرد که از بقیه معروفترند:
– تالار وحدت (۱.۳ کیلومتر)
– پردیس سینمایی چارسو (۱.۶ کیلومتر)
– سالن تئاتر شهرزاد (۱.۷ کیلومتر)
– موزه جواهرات ملی (۳.۳ کیلومتر)
– کاخ مرمر (۳.۴ کیلومتر)