فهرست مطالب این مقاله
آب و هوای مناسب نیمه اول سال بهترین فرصت برای لذت بردن از طبیعت زیبا به ویژه روستاها و طبیعت متفاوت نواحی کوهستانی است. یکی از این مناطق و روستاهای کوهستانی غرب ایران که در تابستان هم هوای خنکی داشته و میتواند گردشگران بسیاری را با سلیقههای مختلف راضی نگه دارد، روستای ورکانه همدان است. برای توری مجازی، آشنایی با برنامه سفر و لذت بردن از این همه زیبایی و سرسبزی دامنههای الوند با ما در تور ورکانه همدان همراه باشید.
روستای ورکانه همدان کجاست؟
روستای ورکانه همدان آدرس سر راست و راحتی دارد و در ۲۵ کیلومتری شهر زیبا و تاریخی همدان، در دامنههای الوند واقع شدهاست. ورکانه را میتوان یکی از بهترین و دیدنیترین جاذبههای طبیعتگردی همدان با قدمتی تاریخی و کهن دانست که در دامنه های جنوبی کوهستان زاگرس واقع شده است. این روستای تاریخی و کهن از شمال به کوه سردره واز جنوب به دره بارانی و دره قشلاق میرسد. روستای سیمین در غرب ورکانه واقع شده و در شرق نیز کوههای قره داغ قرار دارد. جالب است بدانید که زیباییها و چشم انداز دیدنی ورکانه موجب شده تا این روستا در سالهای اخیر نه تنها به مردم معرفی شود، بلکه لوکیشن فیلمبرداری بسیاری از سریال ها و فیلمها نیز باشد.
پیشینه و تاریخچه روستای ورکانه
روستای ورکانه همدان در حدود ۴۰۰ سال قدمت داشته و نخستین باز در دوران صفویان بود که بومیان منطقه در آن ساکن شدند. همین قدمت در کنار طبیعت زیبا موجب شده تا ورکانه یکی از ۶ روستای برتر ایران در صنعت گردشگری باشد و قدیمی ترین محله آن با نام درب مسجد شناخته میشود. معماری روستای ورکانه از ساختمانهایی با نمای سنگ است و آن را بدون شک باید یکی از زیباترین روستاهای ایران دانست. تقریبا تمامی عمارتها، اقامتگاه ها و خانههای روستا با سنگ ساخته شده و تمامی مصالح ساختمان سازی را معدن سنگ کنار روستا تامین میکند.
خوب است بدانید که واژه ورکانه از دو بخش ور در معنای کنار و کان در معنای چشمه تشکیل شده و معنای آن را باید روستای کنار آب دانست. این معنی با توجه به رودخانههای فصلی که در بهار و تابستان از آب شدن برفهای ارتفاعات جاری میشود، معنایی قابل قبول است. البته برخی از روایت ها نیز بیان کردند که ورکانه در معنای کنار سنگ است و این نام گذاری به دلیل قرار گیری ورکانه در کنار معادن سنگ اعتبار خودش را دارد.
جاذبههای تاریخی ورکانه
وقتی روستایی به زیبایی ورکانه قدمتی چند صد ساله داشته باشد، باید از این سکونتگاه دوست داشتنی انتظار چندین جاذبه تاریخی جذاب و دیدنی را داشت. اولین جاذبه این روستا که امروزه تغییر کاربری داده و زیر نظر وزارت گردشگری برای بازدید آماده شده، اصطبلی به مساحت ۱۶۵۰ متر مربع در فاصله دو کیلومتری همدان است. این اصطبل را مهری لیلی قراگوزلو یکی از اربابان ورکانه در دهه ۴۰ احداث کرده و در آن بهترین نژادهای اسب را پرورش داده و نگهداری میکرده است. ایشان بدون شک یکی از چهرههای بینالمللی ایران در صنعت پرورش اسب جهان بودند که این سایت نگهداری اسب را با آخرین استانداردهای جهانی پرورش اسب بنا کردند. معماری این اصطبل تاریخی متشکل از حیاطی مرکزی است که اسبها در دو قسمت آن نگهداری می شوند.
قلعه ارباب مهری معروف به قلعه مهری خانم
خانم مهری لیلی قراگوزلو نه تنها این اصطبل را برای صنعت پرورش اسب بنا کردند، بلکه ایشان به عنوان یکی از اربابان ورکانه در ۱۰۰ متری حنوب روستا عمارتی بنا کردند که چشم اندازی بی نظیر به ارتفاعات دارد. این قلعه در دو طبقه ساخته شده و معماری آن چلیپایی است که مه تنها در نوع خود نه تنها بینظیر است بلکه در معماری و ساخت و سازهای نواحی اطراف مشابه آن کمتر به چشم میخورد.
محله درب مسجد
پیشتر هم گفتیم که قدیمیترین محله این روستا که گواهی بر قدمت آن است، محله درب مسجد با قدمتی ۴۰۰ ساله است. ساکنان اولیه ورکانه اوایل دوره صفویان که در این روستا اقامت گزیده و نخستین بنای محله را در امامزاده غیب در محله درب مسجد بنا کردند و به همین ترتیب هسته اولیه ورکانه بنا نهاده شد. جالب است بدانید که قدمت تاریخی این روستا حتی در بناهای گورستان قدیمی هم دیده میشود. گورستان ورکانه شامل محوطه وسیعی میشود که بسیاری از سنگهای آن بدون نام و نشان است و در این باره روایات باستانشناسی هنوز به نتیجه نرسیده است.
طبیعی کم نظیر و سرسبز در ارتفاعات الوند
بدون شک از روستایی که در دامنههای زیبا و سرسبز الوند واقع شده باید انتظار طبیعی بینظیر داشت. این روستا رودخانههای فصلی دارد که از یخچالهای طبیعی کوهستان سیراب شده و در فصول گرم سال فضایی فوق العاده را برای دورهمیهای دوستانه و طبیعتگردی های خانوادگی ایجاد میکند.
طبیعت اطراف روستا شامل چندین دره اصلی به نامهای یورد صفر خان، تخته سنگ، جن دره و سوبلاغ می شود که همگی در فروردین و اردیبهشت بی نهایت سرسبز و در تابستان با جریان آب رودخانهها خنک و مطبوع هستند. بهترین زمان طبیعتگردی در روستای ورکانه را باید از فروردین تا اوایل شهریور دانست. در زمستان نیز به دلیل برودت هوا شاید گشت و گذار در این طبیعت مورد علاقه بسیاری نباشد. البته بخاطر داشته باشید که درههای ورکانه بهمن گیر است و برای طبیعتگردی در زمستان به هیچ وجه توصیه نمیشود.
از بهترین میوههای ورکانه که خرید آنها از باغات توصیه بسیار میشود، زردآلو، سیب و انگور است و البته خریدن گردو را نیز فراموش نکنید. برای اقامت هم نگران نباشید، شما میتوانید با تور ورکانه همدان ما همراه شده و اقامتی راحت و بسیار متفاوت با رنگ و بوی قدیم را تجربه کنید. در عین حال اگر به تنهایی سفر کردید، این روستا به دلیل موقعیت گردشگری و توریستی اش، اقامتگاه ها و بومگردی های بسیاری برای گردشگران تدارک دیده و شما با اقامت دراین خانههای روستایی میتوانید تجربههایی جدید که در محیط شهری ممکن نیست، به دست آورید. در ضمن به عنوان آخرین پیشنهاد، یادتان باشد در این روستا حتما خوراکیهایی چون آش محلی اوماج، آبگوشت و کباب با گوشت محلی و ترخینه را امتحان کنید.
امیدواریم در این طبیعتگردی زیبا با منظرههای شگفتآورش با ما همراه شوید تا بتوانید سفری متفاوت را به دامنه ارتفاعات الوند نیز تجربه کنید. تمام برنامه با وسیله حمل و نقل، تورلیدر مجرب و بیمه سفر خواهد بود و ما از همان لحظه اول تا رسیدن به مبدا برای سفری خاطرهانگیز تلاش خواهیم کرد. در تور ورکانه همدان زیبا و دوست داشتنی منتظرتان هستیم تا با هم لحظاتی منحصر به فرد، عکسهای دیدنی و چشم اندازهایی سرسبز و فراموش نشدنی را تجربه کنیم!