فهرست مطالب این مقاله
ممکن است در حین سفر و گشت و گذار خود در ایران از شهر همدان هم دیدن کرده باشید. همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایرانزمین است. این شهر علاوه بر جاذبههای تاریخی و دیدنی، سوغات معروف، مناظر دیدنی و کوهستانهای دلربا، دارای غذاهای محلی خوشمزهای هم هست که لذت بردن از آن به هر بازدیدکنندهای توصیه میشود، چرا که خوردن غذاها در سفر یکی از لذتبخشترین قسمتهای سفر است. مخصوصا که اگر آن غذاها، غذاهای سنتی خوشمزه و منحصر به فردی باشند. در این مطلب غذاهای محلی همدان را برایتان معرفی میکنیم. در تور همدان همراه ما باشید تا با غذاهایی جدید آشنا شوید.
آبگوشت قورمه همدان
از جمله غذاهای محلی همدان، میتوان از آبگوشت قورمه نام برد. در تهیه این غذا به نظر میرسد آبگوشت و خورشت قورمه سبزی با یکدیگر ترکیب شدهاند، که البته هر چه هست مزه خاصی ایجاد میکنند.
مواد اولیه برای طبخ این غذا شامل گوشت، سبزی قورمه، سیبزمینی، پیاز داغ، لوبیا قرمز، لیمو عمانی و تخممرغ میباشد.
آش خشکبار همدان
با سرد شدن هوا در همدان، نوع غذاهایی که در این شهر پخته میشود مثل اکثر شهرهایی که زمستانهای سردی دارند، تغییر میکند. از جمله غذاهای سنتی همدان، میتوان به آش خشکبار که برای خونسازی بسیار مفید است و مواد مورد نیاز و ضروری بدن را در خود دارد اشاره کرد. مواد اولیه لازم برای تهیه آش خشکبار همدان،گوشت استخواندار، سبزی آشی، شیره انگور، آلبالو خشک، رشته، برگه هلو، آلو ترش خشک، عدس، نخود، لوبیا، پیاز و نعناع میباشد.
افراد محلی این شهر معتقدند با خوردن این آش، نشانههای بسیاری از بیماریها از بدن شما مرتفع خواهد شد. آنها برای اثبات ادعایشان به نتایج به دست آمده از تحقیق پژوهشگران صنعت غذا و دارو و همچنین حدیثی از امام هشتم استناد میکنند.
کوفته همدان
کوفته نیز یکی دیگر از غذاهای سنتی همدان میباشد. کوفتهای که در همدان طبخ میشود تفاوتی معنادار با کوفته تبریزی دارد. در تهیه این کوفته از موادی همچون گوشت گوسفند، برنج، لپه، آلو، پیاز، نخود، تخممرغ، آرد نخودچی و گردو استفاده میشود که این مواد عالی بر طعم و مزه غذا بیش از پیش میافزایند.
آش آماج همدان
طبق گفته کارشناس مردمشناسی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان انواع آش و آبگوشت جزو مهم ترین غذاهای محلی استان همدان هستند. یکی دیگر از غذاهای سنتی همدان که شهرت زیادی دارد آش آماج همدان است.
این غذا همچنین دارای انرژی بسیار بالایی بوده و دارای حدود هزار و سیصد کیلو کالری میباشد که برای جبران انرژی از دست رفته بدن در حین کار و فعالیتهای سنگین بسیار مفید میباشد.
سرداشی همدان
یکی از پر خاصیتترین غذاهای محلی همدان میدانید چیست؟ برای این منظور باید با کباب سرداشی آشنا شوید.
لازم به ذکر است که این کباب میتواند در زمانی کوتاه و به راحتی آماده شود و در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد. شباهت این کباب به کباب تابهای، بسیاری از افراد را به اشتباه میاندازد که شاید کباب سرداشی همان کباب تابهای است. اما استفاده از سیبزمینی در مواد اولیه آن، و نحوه پخت آن داخل فر یا تنور از جمله تفاوتهای اصلی کباب سرداشی با کباب تابهای است.
برای تهیه این کباب از گوشت گوسفند، پیاز، سیبزمینی، فلفل سبز، گوجهفرنگی، نمک، فلفل و ادویه استفاده میشود.
در بعضی از روشهای پخت، از ادویههایی مانند مرزنجوش نیز استفاده میشود. مرزنجوش، گیاهی معطر از خانواده نعنا است و به تقویت معده، آرامش اعصاب، و کاهش استرس کمک میکند.
طرز تهیه آن درگذشته بدین صورت بوده که افراد پس از تهیه کردن مایه کباب در منزل، ظرف آن را به نانواییهای سنگکی میبردند تا برای آنها داخل تنور، یا “سر داش” قرار دهند. به همین علت است که به آن کباب سرداشی میگویند.
در کشور ترکیه، غذایی تهیه میشود به نام تپسی کباب (Tepsi Kebabı) که شباهت بسیار زیادی به کباب سرداشی دارد.
در تهیه تپسی کباب از سیبزمینی استفاده نشده و از جعفری خردشده استفاده می شود و این مورد عامل تفاوت آن با کباب سرداشی میباشد.
از جمله نکاتی که در تهیه کباب سرداشی، میتوان مورد توجه قرار دارد این است که:
- میتوانید از سماق، مرزنجوش، دارچین و زردچوبه برای مزهدار کردن غذا استفاده کنید.
- برای این که کباب شما عطر بسیار خوبی داشته باشد، میتوانید از چند شاخه کوچک رزماری کنار گوشت استفاده کنید.
این غذای سنتی همدان، در اکثر رستورانهای همدان نیز یافت میشود و میتوانید در مسافرت به این شهر به راحتی آن را پیدا کنید.
اشکنه همدان
در روزگاران قدیم اشکنه در روزهای سرد سال یا زمانهایی که غذایی بدون گوشت اما مقوی میخواستند طبخ میشد. از آنجاییکه مواد غذایی مختلف درگذشته مانند امروز در دسترس نبود، مردم از اشکنه برای گذران دوران استفاده می کردند.
با توجه به این که بیشتر مردم کشاورز و دامدار بودند، غذاهایی که تهیه میکرند، مواد اولیه آن در محل زندگیشان پیدا میشد که این مساله باعث مقرون به صرفه بودن آن غذا بوده است.
مردان و زنان کشاورز در گذشته پس از کار سخت در مزرعه، ابتدا روغن حیوانی را روی چراغ میگذاشتند. پس از داغ شدن روغن حیوانی، مقداری آب به آن اضافه و پس از جوشیدن کمی سبزی خشک و ادویه را با روغن و آب مخلوط کرده تا کمی جوشیده و سپس برای مصرف نان را در آن تیلیت میکردند.
اشکنه همدان، نوعی غذا است که عموماً با پیاز، آرد و سبزیجات تهیه میشود البته این غذا اصالتاً خراسانی است.
شاید امروزه غذاهای محلی همدان کمکم رو به فراموشی میروند، اما باید توجه داشت که غذاهای سنتی همدان بخشی از فرهنگ غنی این شهر است و برای شناساندن و استفاده از این غذاها بایستی عزمی راسخ در تبلیغات آن صورت گیرد.
امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گفته باشد و در آشنایی با غذاهای سنتی همدان به شما کمک کرده باشد. پیشنهاد ما به شما این است که در سفر به همدان، علاوه بر بازدید از دیدنیهای این شهر تاریخی، حتما از غذاهای محلی همدان لذت ببرید.