فهرست مطالب این مقاله
در مرکز شهر همدان، میدانی به نام بوعلی به چشم میخورد که در میانهی آن بنایی قرار دارد که معماری آن جلب توجه میکند. این بنا متعلق به موزه و آرامگاه ابو علی سینا است. ابو علی سینا از مشاهیر، پزشکان و فلاسفهی اسلامی و یکی از بزرگترین متفکران جهان است. وی با چندین نام مشهور است: ابن سینا، پور سینا، بوعلی سینا و بوعلی. لازم به ذکر است که به ایشان شیخ الرئیس نیز میگفتند.
معماری بنای آرامگاه ابو علی سینا همدان
کار طراحی و معماری زیبای این بنا به عهدهی هوشنگ سیحون بوده است که در سال ۱۳۳۰ برای ساخت مقبره شیخ الرییس ابو علی سینا تلاش فراوان به عمل آورده است و سعی شده که از افکار و اندیشههای ایشان در ساخت این بنا الهام گرفته شود. به طور مثال خود بنا از مجموعه اشکال هندسی متفاوتی تشکیل شده است و همین طور میتوان به ده ستونی که در طبقه پایین آرامگاه بنا شده اشاره کرد که نماد ۱۰ قرنی است که از دوران ایشان میگذرد و همین طور ۱۲ ستون زیر گنبد مقبره نشانهی ۱۲ علمی است که ابوعلی سینا به آن اشراف داشته است و اما مهمتر از همه پلان آرامگاه ایشان است که به شکل مربع طراحی شده است که از نظر عرفانی و دیدگاه خود ایشان، شکل مربع نماد انسان کامل است.
نمایی از مقبره ابو علی سینا در همدان
طرح برج آرامگاه از بنای تاریخی گند قابوس که در شهر گنبد استان گلستان است اقتباس شده است. ارتفاع آرامگاه ایشان ۲۸ متر است و از بتون ساخته شده است. سنگ فرشها و نمای بیرونی از سنگهای گرانیت که از کوههای الوند آورده شده است ساخته شده و به دست حجاران توانمند آن زمان حجاری شده و سعی شده در قسمت بیرونی بنا شکل واقعی و طبیعی سنگ حفظ شود. آرامگاه ایشان از دو قسمت تحتانی و فوقانی بنا تشکیل شده است. در قسمت فوقانی باغها و باغچههایی تعبیه شده که اشاره به باغهای معلق بابل دارد و اولین معماری ایرانی به تصویر کشیده شده است.
قسمت فوقانی مقبره ابو علی سینا
در قسمت میانه صندوقچهای هم در پای گنبد قرار دارد که همگان گمان میبرند که سنگ قبر ابوعلی سینا است، ولی این سنگ قبر نیست و مدفن ابوعلی سینا در طبقه پایین قرار دارد. این صندوقچه یادبودی از جنس برنز است که توسط کشور چک ریخته گری شده و دور تا دور آن فرازهایی از گفتههای ایشان در مورد مرگ با خط زیبای نجفی زنجانی نوشته شده است. طبقهی پایین که بنای اصلی مقبره ابن سینا است برای تولد هزار سالگی او طراحی و ساخته شد.
کتاب خانهی مقبره ابو علی سینا همدان
این کتاب خانه در سال ۱۳۳۰ با کمک انجمن آثار ملی در آن زمان افتتاح شد. از تمام دنیا ازجمله ایران کتابهای ارزشمندی به این کتاب خانه اهدا گردید و در اصل این کتاب خانه با حدود ۵ هزار نسخه از کتابهای اهدایی کار خود را آغاز نمود. تعدادی کتابهای خطی و نسخ چاپی سنگی نیز جزو این کتابها بود. محل اولیهی کتاب خانه ابتدا در داخل آرامگاه ابو علی سینا بود اما در سال ۱۳۸۲ مکان کتاب خانه برای استفادهی عموم تغییر کرد و بازسازی شد. در حال حاضر این کتاب خانه حدود ۱۰ هزار جلد کتاب را در خود جای داده است. یکی از ویژگیهایی که این کتاب خانه را از بقیه متمایز میکند این است که تمامی کتابها اهدایی هستند و این که اولین کتاب خانهی عمومی شهر همدان به شمار میرود.
زندگی نامه ابو علی سینا
ابو علی سینا در سال ۳۷۰ هجری قمری در روستای افشنه در سرزمین بخارا که پایتخت ایرانی امروز محسوب میشد, چشم به جهان گشود. پدر ایشان عبدالله به خاطر شرایط شغلی به روستای افشنه سفر میکند و در آن جا با یکی از دختران روستا به نام ستاره ازدواج میکند. ابو علی سینا و همینطور برادر ایشان در این روستا به دنیا میآیند. بو علی سینا فراگیری علوم مختلفی را نزد پدر شروع به آموختن میکند. وی تحصیلات مقدماتی خودش را در بخارا شروع کرد و بعد از آموختن قرآن و فقه، به تحصیل علم منطق و ریاضی پرداخت . طبق نوشتههای به جا مانده از این بزرگوار، ابو علی سینا از سن ۱۸ سالگی هر چیزی را که خوانده بود دوباره باز خوانی کرد و تسلط کامل بر تمام علوم پیدا کرد جوری که هیچ چیز برای ایشان گنگ و مبهم نبود.
پرتره ای از ابو علی سینا
پس از آن به آموختن علم طب و الهیات پرداخت. خوشبختانه کتابها و نوشتههای مخصوص ایشان حفظ شدهاند. به خصوص کتابهای معروفی مانند قانون در طب و شفا در فلسفه که این دو کتاب در دورههای مختلف گذشته و معاصر در رشتههای علمی و پزشکی بسیار مؤثر واقع شده است. کتاب قانون معروفترین آنهاست که سالیان سال در کشورهای اروپایی در مکاتب و دانشگاهها تدریس میشده است. از آثار مهم و برجستهی ابوعلی سینا میتوان رساله الهیات شفا، کتاب قانون و اشارات و تنبیهات را نام برد.
کتاب قانون در طب اثر ابو علی سینا
به دلیل تمام شدن دورهی حکومت سامانی و فوت پدر، این بزرگوار مدتی مجبور به دنبال کردن شغل پدر میشوند و بخاطر همین شغل به خوارزم سفر میکنند. بعد از مدتی اسکان در این شهر به شهرهای مختلفی چون طوس، نسا، گرگان، ری و قزوین سفر میکنند و در نهایت به همدان میآیند. ایشان در سن ۳۲ سالگی به عنوان وزیر شهر همدان انتخاب میشوند. از دانشمندان هم دورهی ایشان میتوان به ابو سعید ابو الخیر، ابو ریحان بیرونی، عبدالله ناتلی میتوان نام برد. ابوعلی سینا در سال ۴۲۱ هجری قمری در سن ۵۸ سالگی بر اثر بیماری دار فانی را وداع گفت. از ۴۵۰ کتاب نوشته شده ی او تعداد زیادی درباره پزشکی و فلسفه می باشد. کتاب قانون ابوعلی سینا در سال ۱۹۷۳ در شهر نیویورک تجدید چاپ شد.
با شرکت در تور همدان آژانس آرامش سفر ماندگار از آرامگاه ابو علی سینا بازدید کنید. آژانس مسافرتی آرامش سفر ماندگار برگزار کننده انواع تورهای ایرانگردی از شما دعوت میکند تا همراه تور های مسافرتی ما باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره ۰۲۱۵۴۰۳۴۰۰۰ تماس حاصل فرمایید.