فضاهای سبز و پارکها همیشه از مهمترین اماکن شهری تاثیرگذار در زیبا سازی شهرها بودند. در ایران نیز از زمانی که شهرسازی و خیابان سازی شکلی مدرن به خود گرفت، به فضای سبز، پارک و بوستان توجه ویژهای شد به صورتی که امروزه تهران و دیگر شهرهای ایران، بوستانهای بسیار زیادی دارند که تعداد زیادی از آنها با مدرنیزاسیون شهرها ساخته شد.
امروزه در تهران این فضاهای سبز نه تنها به عنوان جاذبههای پایتخت شناخته میشوند، بلکه تهران شلوغ و پر رفت و آمد را به شهری زیبا و سرسبز تبدیل کردهاند. شاید شما تعدادی از این پارکها را بشناسید ولی درباره پیشینه آنها اطلاعات زیادی نداشته باشید، برای همین مهم در ادامه با ما همراه شوید تا تعدادی از این پارکهای مهم را به شما معرفی کنیم. شرکت در تور تهرانگردی آرامش سفر.
پارک ملت تهران
پارک ملت تهران که با نام بوستان ملت هم شناخته میشود، در خیابان ولیعصر واقع شده و با وسعتی که دارد از جنوب به اتوبان نیایش، از غرب به مجموعه ورزشی انقلاب و از شمال به ساختمان مرکزی صدا و سیما منتهی میشود.
این بوستان زیبا توسط معماری هنرمند به نام ایرج اعتصام طراحی و در سال ۱۳۴۵ افتتاح شد. پارک ملت که پیش از انقلاب با نام پارک شاهنشاهی شناخته میشد، از همان شروع ساخت در دو فاز اجرا شد که فاز اول شامل همین محوطه سرسبز حاشیه خیابان ولیعصر با ۱۰۰۰ متر طول میشود. فاز دوم بوستان ملت نیز با الهام از طراحی پارکها و فضاهای سبز انگلستان بر روی ارتفاعات، در قسمت غربی پارک ادامه پیدا کرد. این قسمت مرتفع از بوستان ملت به مجموعه ورزشی انقلاب محدود شده و کمی دیرتر از پارک اصلی و در سال ۱۳۵۳ افتتاح شد.
دستور ساخت پارک ملت تهران توسط ملکه وقت ایران، فرح پهلوی صادر شد و همچنان بعد از گذشت این همه سال به عنوان معروفترین پارک تهران شناخته میشود. این پارک در حال حاضر در قسمت غربی و پیش از مجموعه انقلاب به پردیس سینمای ملت منتهی شده و پارکینگ مخصوص هم دارد.
پارک نیاوران
پارک نیاوران یکی از بوستانهای شمالی شهر تهران است که درست در جنوب کاخ نیاوران و در انتهای خیابان پاسداران شمالی واقع شده است. پارک نیاوران تهران ۶۲۰۰۰ متر مربع وسعت داشته و در سال ۱۳۴۸ توسط مهندس سردار افخمی طراحی و ساخته شده است. این پارک زیبا و سرسبز به دستور محمد رضا شاه پهلوی بنا شد تا چشم انداز خوبی از کاخ صاحبقرانیه داشته باشد.
پارک نیاوران به صورتی طراحی شده که پلهها و طبقات مختلفی داشته باشد و فضای خوبی را برای پیاده روی شهروندان فراهم کند. در حال حاضر نیز با آب نماها، گل کاری و کاشت درختان متنوع و سرسبز این بوستان یکی از فضاهای سرسبز زیبای شمال شهر است که علاوه بر پوشش گیاهی متنوعش میزبان چناری ۱۵۰ ساله با بلندای ۲۰ متر است. جالب است این را هم بدانید که پارک نیاوران به گونهای ÷طراحی شده که بر مبنای احترام به محیط زیست و توسعه پایدار باشد و برای منابع آبی از قنات مخصوص سیراب شود.
پارک جمشیدیه تهران
پارک جمشیدیه تهران نیز یکی دیگر از بوستانهای شمالی شهر تهران است که در دامنههای کلکچال واقع شده و مسیر بسیاری از کوهنوردان پایتخت است. این پارک زیبا و سرسبز که زمانی از اراضی و زمینهای یکی از خاندان اشرافی قدیم به نام دولو بود، توسط بزرگ این خاندان به ملکه وقت ایران یعنی فرح پهلوی بخشیده شد.
این پارک ابتدا قرار بود به خانه سالمندان تبدیل شود ولی در نهایت نظرها تغییر کرد و به جای سرای سالمندان در سال ۱۳۵۶ پارکی با وسعت زیاد، سنگفرش شده و دارای آلاچیقهای متعدد برای استراحت شهروندان ساخته شد.
این بوستان کوهستانی زیبا توسط معماری به نام کامران دیبا طراحی شد و از زمان ساخت تاکنون دو بار مورد بازسازی و مرمت جدی قرار گرفته است. جالب است بدانید که طراح این مجموعه یعنی کامران دیبا در دانشگاه هاروارد معماری خوانده و به عنوان یکی از هنرمندان صاحب سبک در معماری ایران شناخته میشود. او علاوه بر طراحی پارک جمشیدیه، ساخت پارک دانشجو، پارک شفق و فرهنگسرای نیاوران را نیز در برنامه هنریاش دارد.
پارک جمشیدیه تهران با وسعت ده هکتاری در حال حاضر از پارکهای بسیار دیدنی و سرسبز در شمال پایتخت است که علاوه بر کوهنوردان، مورد توجه بسیاری از شهروندان هم قرار دارد. البته پارک جمشیدیه تهران تعداد زیادی مجسمه هم دارد که همگی توسط ناصر هوشمند وزیری از هنرمندان به نام معاصر طراحی و ساخته شده است.
پارک قیطریه
پارک قیطریه تهران همانطور که از نامش پیداست در خیابان قیطریه در شمال پایتخت بنا شده که از شرق به چیذر و از شمال به منطقه فرمانیه منتهی میشود.
پارک قیطریه ابتدا باغی سرسبز متعلق به خواهر ناصرالدین شاه قاجار بود. ایشان که بعدها با میرزا تقی خان امیرکبیر وزیر دربار ازدواج کردند، در قسمت شمال شرقی این بوستان سرسبز ساختمانی را احداث کردند که امروزه کتابخانه پارک قیطریه است و بخش دیگری از آن به فرهنگسرا اختصاص دارد. در سال ۱۳۵۶ نیز یکی از نوادگان دختری ناصرالدین شاه یعنی دکتر غلامرضا نیکپی با وقف زمینهای موروثی خود و دیگر زمینهایی که در دست نوادگان صدیق الدوله بود، باغی را احداث میکند که امروزه با عنوان پارک قیطریه شناخته میشود.
این بوستان زیبا ۱۰۳۰۰۰ متر مربع وسعت داشته و از شکل هندسی نامنظمی برخوردار است. عمده پوشش گیاهی پارک قیطریه شامل درختان نارون، کاج، سرو نقرهای، اقاقیقا، بلوط، گردو، بید مجنون، صنوبر و ماگنولیا میشود. امروزه پارک قیطریه به عنوان یکی از محبوبترین فضاهای شهری پایتخت برای گذران اوقات فراغت و پیاده روی شناخته میشود.
پارک ژوراسیک تهران
پارک ژوراسیک تهران یکی از تم پارکها یا پارکهای موضوعی شمال غرب پایتخت است که با انواع دایناسورهای مختلف نه تنها یکی از جاذبههای گردشگری مورد علاقه کودکان است، بلکه به فضایی آموزشی هم تبدیل شده است. این پارک در میدان بهرود سعادت آباد واقع شده و علاوه بر مجسمههای متحرک حیوانات کوهستانی نظیر گرگ و خرس، انواع دایناسورها را نیز برای آموزش و تفریح کودکان طراحی کرده و به نمایش درآورده است.
پارک ژوراسیک تهران در اسفند سال ۱۳۹۲ به عنوان اولین پارک موضوعی ایران به بهره برداری رسید. البته در اسفند ۱۳۹۷ نیز در مجاورت این پارک، مجموعه پارک حشرات برای معرفی انواع حشرات به عنوان دومین پارک موضوعی ایران افتتاح شد.
پارک ژوراسیک تهران در حدود ۳۰ هزار متر مربع وسعت داشته و شامل ۲۸ مجسمه متحرک میشود که نه تنها قادرند دست و پای خود را حرکت دهند، بلکه به گونهای طراحی شدند که با سنسورهای ویژه و با نزدیک شدن بینندگان پلک زده و صدای ویژه آن دایناسور را تقلید میکنند.
پارک پردیسان
پارک پردیسان تهران وابسته به سازمان حفاظت از محیط زیست کشور یکی از وسیعترین پارکهای تهران در منطقه ۲ پایتخت است که به چندین اتوبان مهم راه دارد. این پارک از شمال به اتوبان همت و شهرک غرب، از شرق به اتوبان شیخ فضل الله نوری، از جنوب به بزرگراه حکیم و مرزداران منتهی میشود.
پارک پردیسان تهران قسمتهای مختلفی داشته که توسط دو پل به هم متصل شده اند. این پل ها که از روی اتوبانهای اصلی رد شده، در طول شبانه روز میزبان ورزشکاران، دوندگان و بسیاری از شهروندان است که برای پیاده روی این فضای سرسبز را انتخاب کرده اند. در حال حاضر پارک پردیسان به عنوان یک پارک جنگلی شناخته شده که شامل باغ وحشی جهت حفاظت و نگهداری از حیوانات هم میشود. البته بخشی از ساختمان حفاظت از محیط زیست کشور نیز در قسمت جنوبی این پارک واقع شده است. جالب است بدانید این پارک به عنوان پاتوق و محل تمرین بسیاری از ورزشکاران شناخته شده و همین موجب شد تا در سال ۱۳۹۳ از این پارک به عنوان پارک بدون دخانیات کشور نیز یاد شود.
در مورد تاریخچه ساخت و ساز پارک پردیسان باید گفت که در حال حاضر و بر اساس تفاهم نامهای در سال ۱۳۹۶ مسئولیت مدیریت پارک پردیسان به مدت ۱۵ سال بر عهده شهرداری تهران قرار گرفته است. البته طرحهای اولیه ساخت و ساز این پارک در زمان پهلوی دوم پیشنهاد شده بود و معمار اولیه پارک پردیسان مهندسی به نام یان مک هارگ بود که در زمان فعالیت خود برای ساخت این بوستان سرسبز در سال ۱۳۵۳ کارش متوقف و پروژه از او گرفته شد. در آن زمان برنامهای توسط انبوه سازان برای توقف اجرای ساخت و ساز پارک در حال پیگیری بود تا به این طریق خانه سازیهای شهرک غرب در این ناحیه نیز ادامه پیدا کند. خوشبختانه این طرح بارایزنیها و پیگیریهای فعالان محیط زیست متوقف شد و طراحی این بوستان وسیع ادامه پیدا کرد.
تهران بوستانها و پارکهای سرسبز بسیاری دارد که قدمت نیمی از آنها همپای تاریخ این شهر زیبا و دوست داشتنی است. ما نیز در ادامه دیگر پارکهای مشهور و دیدنی پایتخت را معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.