بازار وکیل شهر شیراز
اگر علاقهمند به خرید و بازار و بازارگردی هستید و در میان بازارهای مدرن امروزی، انتخاب شما بازارهای سنتی هستند، به شما توصیه میکنیم این مقاله را بادقت مطالعه کنید. میخواهیم در این مقاله بازار وکیل شیراز را به شما معرفی کنیم؛ بازاری که تنها جایی برای خرید و فروش نیست، بلکه از جاذبه های گردشگری شیراز نیز بهشمار میرود. در ادامه بیشتر از بازار وکیل شیراز برایتان میگوییم؛ معماری و تاریخچهاش را بررسی میکنیم و به شگفتیهایش پی میبریم. خرید تور شیراز از آرامش سفر.
شیراز، یکی از مهمترین شهرهای ایران بهلحاظ فرهنگی، تاریخی و هنری است و در دل خود اماکن دیدنی بسیاری را جای داده است و همهساله میزبان مسافران و گردشگرانی از سراسر کشور و جهان است. یکی از دلایل مهم شهرت شهر زیبای شیراز در تاریخ، رونق اقتصادی این شهر و رفتوآمد تاجران و بازرگانان به آن بوده است که بازارهای شیراز در این بازتاب نام نقشی بسیار مهم را ایفا میکردند.
بازار تاریخی وکیل، یکی از مهمترین بازارهای شهر شیراز، از گذشته تا به امروز بوده و یک یادگاری ماندگار و زیبا از کریمخانزند، مؤسس سلسله زندیه در ایران است که در قسمت مرکزی شیراز و در نزدیکی میدان شهرداری قرار دارد. در کشور عزیز ما ایران، بازارهایی وجود دارند که قدمت آنها شاید به صدها سال میرسد و دیدن آنها ناگفتههای بسیاری از تاریخ اهورایی ایران را بازگو میکند.
پس از انتخاب شیراز بهعنوان مقر جکومت زندیه توسط کریمخان، ، طی ۲دهه پیاپی، آبادانی و رفاه زیادی در شهر زیبای شیراز بهوجود آمد. از بین بازار وکیل بهعنوان یکی از بهترین بناهایی است که در شهر شیراز ساخته شده است. در سال۱۱۳۷ ساخت این پروژه خارقالعاده آغاز شد و بعد از ۱۹ سال، در سال ۱۱۵۶ به اتمام رسید..
از شواهد تاریخی چنین بهدست میآید که احتمالا قبل از ساخت بازار وکیل شیراز، از زمان صفویه بازاری در این مکان وجود داشته که با احداث بنای جدید، تغییر و توسعه یافته است. بازار وکیل پس از ساخت، قطب اقتصادی شیراز شد. این بازار و بنای مستحکم آن، در مسیری که از شمالیترین بخش شیراز یعنی تنگه اللهاکبر به دروازه اصفهان ختم میشود، در داخل حصار شهر ساخته شده است.
در دورههای متفاوت و در فواصل زمانی گوناگون، بهجهت مرمت و افزایش بهرهوری بازار، تعمیرات و تغییرات عمده در بازار وکیل صورت گرفته است؛ بهعنوان نمونه در تعمیراتی که در سال۱۳۱۵ بهدلیل ایجاد خیابان زند اتفاق افتاد، راسته شمالی ارتباطش با ادامه خود تا چهارسوق را از دست داد و قسمتی از آن که ۸طاق و کاروانسرای قوامی و قسمتی از کاروانسرای روغنی را تشکیل میداد، تخریب شد.
جالب است بدانید که در یکی از همین بازسازی ها، اسنادی تجاری که بیش از ۱۰۰ سال قدمت داشتند در بازار وکیل کشف شد که نشاندهنده قیمتها، خریدها و فروشها و مواردی در زمان گذشته بازار بوده است. بازار وکیل شیراز در ۱۷تیرماه سال۱۳۵۱ ثبت ملی شده است.
معماری بازار وکیل شیراز
اگر کمی سرتان را بالا بگیرید و نگاهی به سقف بازار وکیل بیاندازید، توجه شما را به خودش جلب خواهد کرد. روزنههایی در سقف بازار تعبیه شدهاند تا علاوهبر تأمین روشنایی بازار، جلوی ورود آب اضافه باران به داخل بازار را نیز بگیرند. میتوان گفت که وجه شباهت بازار وکیل شیراز و بازار قیصریه اصفهان، سقف آنها است که هردو بلند و مرتفع هستند؛ اما تفاوت این دو بازار سنتی در راهروهای عریض و وسیعتر بازار وکیل نسبت به بازار قیصریه است. بهعلت ایجاد تهویه مناسب برای فضای بازار، ارتفاع کلی طاقها از سطح زمین حدود ۱۰متر است.
همانطور که گفتیم و از شواهد تاریخی بهدست میآید، بازار وکیل شیراز ویژگیهای منحصربهفردی را دارا است؛ یکی دیگر از این شگفتیهای هنر معماری، تعبیه پنجرههایی بالای درب مغازههای این بازار است که نقش تهویه را ایفا میکنند.
بهجهت حفظ مغازهها از رطوبت و نم، در معماری این بازار آنها را با اختلاف از سطح زمین ایجاد کردند. بیشتر این مغازهها در دو طبقه ساخته شدهاند و یک پستو (انباری کوچک در داخل مغازه) و پیشخوان دارند که نقش ترنجی بر روی آنها حکاکی شده است.
بهکار بردن مصالحی مانند گچ و آجر در ساخت بازار وکیل، موجب شده است تا این بنای تاریخی دربرابر حوادث طبیعی مانند زلزله مقاوم بوده و از استحکام کافی برخوردار باشد.
بخشهای مختلف بازار وکیل شیراز
بازار نو
یکی از قسمتهای بازار وکیل شیراز، به بازار نو شهرت دارد؛ بازاری که توسط میرزایوسف اشرفیمازندرانی،احداث شد و راسته شمالی بازار وکیل را رونق و توسعه داد.
چهارسوق
چهارسوق به قسمتی از بازار اطلاق میگردد که دو راسته اصلی (شمالی ـ جنوبی و شرقی ـ غربی) بههم میرسند و فضایی همانند چهارراه بهوجود میآورد. استفاده از گوشواره، طاق و کنجهای دارای حکاکی، چشمنوازی و زیبایی این بخش از بازار را دوچندان کرده است.
راسته شمالی
و اما راسته شمالی بازار وکیل شیراز؛ این راسته یکی از شاخصترین راستههای بازار است که ۸۲مغازه و ۴۸طاق دارد. این راسته که از دروازه اصفهان شروع میشود و تا چهارسوق امتداد دارد، مغازههای ترمهفروشی و کلاهدوزی را در خود جای داده است.
راسته جنوبی
راسته جنوبی بازار وکیل، یکی دیگر از بخش های آن است که اکثر مغازههای آن به فروش صنایعدستی شیراز مشغول هستند و به راسته بزازان (پارچهفروشان) معروف است. این راسته از ۲۲مغازه تشکیل شده است.
سرای مشیر در ضلع جنوبی بازار وکیل شیرز واقع شده است. این سرا به سرای گلشن نیز شهرت دارد. میتوان گفت که سرای مشیر براساس ساختار، از بازار وکیل جدا است، اما آن را بخشی از این بازار بزرگ میدانند. حجرههای این بخش از بازار وکیل دارای درهای چوبی از جنس ساج است و به زیبایی منبتکاری شده است که به جای مانده از معماری باشکوه دوران قاجار است. سرای مشیر یکی از زیباترین بخشهای بازار وکیل شیراز است که یک حوض بزرگ هشتضلعی با درختانی که دور تا دور آن روییدهاند، در وسط سرا خودنمایی میکنند. در بخشی از حیاط سرای مشیر، ساختمانی زیبا قرار دارد که با کاشی های منحصربهفردی تزئین شده است. یک سنگ از جنس مرمر در طاق سردر این بخش قرار دارد علت ساخت و توضیحاتی پیرامون سازنده این بنا را در دل خود جای داده است.
بهترین زمان دیدن بازار وکیل
بهترین و مناسبترین زمان برای دیدن شیراز از نظر همه ایرانیها، بهار و عید نوروز است؛ البته فراموش نکنید که این ایام یکی از پر ترددترین روزهای شهر شیراز و اماکن دیدنی آن است که بازار وکیل هم از این شلوغیها دور نیست.
بعد از عید نوروز، اواسط اردیبهشتماه بهخاطر فصل نارنجگیری و آبانماه بهخاطر آبوهوای خنک و مطبوعی که دارد، زمانهای مناسبی برای سفر به شیراز هستند.
خرید در بازار وکیل
بازار وکیل به عنوانی بازاری ترکیبی از کلاهای مدرن و سنتی، در هر قسمت خود برای شما تنوع و گوناگونیهایی دارد. در هر راستهای از این بازار کالاهایی متنوع انتظار مسافران و بازدیدکنندگان را میکشند.
خوراکیهای بازار وکیل شیراز
برای خرید خوشمزههای فارس و پاسخی مثبت دادن به هوسها و دلخواستهها، به محدوده چهارسوق بازار وکیل بروید و کلوچه، مسقطیهای سنتی شیرازی و حلوای مسقطی لاریها را امتحان کنید. نان برنجی فساییها و نانیوخه شیرازی را هم فراموش نکنید.
دستبافتها در بازار وکیل شیراز
دستبافتها که حاصل کار هنرمندانه عشایر هستند، دنیایی متفاوت در بازار وکیل دارند؛ گبه یا همان فرشدستباف معروف عشایر در چهارسوق بازار و در بهترین کیفیت یافت میشود. گلیم عشایر با نقشونگارهایی از طبیعت هم در میان این دستبافتها قرار دارند.
خرید پارچه در بازار وکیل شیراز
برای خرید پارچههای زیبا و کارآمد، باید از چهارسوق به سرای مشیر رفته و وارد بخشی بهنام بازار شمشیرگرها شوید؛ حالا شما به دنیایی از پارچهها و رنگهای گوناگون قدم گذاشتهاید. پارچه مورد نظرتان را انتخاب کنید و در همان بازار، بهسراغ خیاطهای ماهر بروید و یک لباس زیبای عشایری را در کمد لباستان جای دهید.
صنایعدستی در بازار وکیل شیراز
خاتم، منبتکاری، میناکاری و قلمزنی شیراز شهرت زیادی دارند و میتوانید انواع آنها را در بازار وکیل بیابید. تنوع این محصولات در بازار وکیل شیراز بسیار زیاد است و این امکان را به شما میدهد که از بین صدها طرح و نقش، انتخابی متناسب با ذوق و سلیقه خود داشته باشید.
عرقیجات و گیاهان کوهی در بازار وکیل
در میان بوی ترنج و شهر بهارنارنج، گلبرگ بهارنارنج را فراموش نکنید. خلال نارنج شیراز و پونه کوهی شیراز هم در این بازار طرفداران زیادی دارد و گلنار فارس هم که برای التهابهای پوستی توصیه میشود، در بازار وکیل ارائه میشود.
علاوهبراینها، انواع چرم، انواع وسایل مسی و نقرهجات، زیورآلات سنتی، ادویههای گوناگون، عتیقهجات، لباسهای محلی و کلاههای سنتی هم در این بازار تاریخی به فروش میرسند.
اماکن تاریخی و فرهنگی مجاور بازار وکیل شیراز
در مجاورت بنای تاریخی بازار وکیل شهر شیراز، شما میتوانید از اماکن تاریخی و فرهنگی متعددی ازجمله حمام تاریخی وکیل، ارگ کریمخان، موزه پارس، مدرسه خان، آبانبار وکیل، موزه خانه فروغالملک، موزه هنر مشکینفام، خانه تاریخی منطقینژاد، حرم مطهر حضرت شاهچراغ شیراز، مسجد نصیرالملک، خانه زینتالملک و موزه سنگ هفتتنان بازدید کنید.
هتلهای نزدیک به بازار وکیل
هتل سنتی درباری شیراز، هتل ستارگان شیراز، هتل همای شیراز، هتل پارسیان، هتل کریمخان و هتل آریوبرزن ازجمله هتلهای خوب شهر شیراز هستند که میتوانند امکانات خوبی را جهت اقامت شما ارائه دهند.
رستورانهای نزدیک به بازار وکیل
اگر بعد یا قبل از بازدید از بازار وکیل شیراز برای صرف وعدههای غذایی بهدنبال یک رستوران خوب بودید، رستوران سنتی شرزه، رستوران سنتی تاریخی وکیل، رستوران سنتی سرای مهر، رستوران کتهماس، رستوران صوفی و کافه رستوران قوام که در نزدیکی بازار هستند، میتوانند گزینههای مناسبی برای شما باشند.